• Општо

 • Заинтересиран/а сум за еТвининг - како да започнам?

  Првото нешто што треба да направите е да да се регистрирате на eТвининг порталот и и да направите свој профил. Потоа ќе можете да учествувате во групите, проектите и да имате пристап  до еТвининг обуки & за професионален развој. Посетете ги материјалите за самоучење на eТвининг за совети и упатства при започнување.

 • Што претставува еТвининг проект?

  еТвининг проект може да го спроведуваат два или повеќе наставници, тимови на наставници или предметни оддели, библиотекари, главни наставници и ученици од училиштата низ цела Европа.

  Можете да работите на било која тема на која вие и вашиот партнер сакате да работите. Проектите треба да имаат добар баланс во користењето на ИКТ и училишните активности и по можност да се вклопат во националните наставни програми на училиштата кои учествуваат во проектот.

  За да направите проект мора бидат вклучени најмалку две училишта. Ве молиме запомнете: проектите мора да имаат училишта од најмалку 2 различни земји за да бидат подобни за Европската награда за квалитет или еТвининг награда. 

 • Како да го регистрирам мојот проект ? Како да најдам партнери за мојот проект?

  За помош при започнување на проект, одете на eТвининг материјали за самоподучување.

 • Каде можам да дознаам повеќе за eTвининг наградите?

  Одете на Awards страната.

 • Кои земји се дел од еТвининг?

  eTвининг се однесува на земјите-членки на Европската унија: Австрија, Белгија, Бугарија, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Ирска, Италија, Полска, Португалија, Романија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Холандија и Обединетото Кралство. Исто така, подобни се и странските територии и земји. Покрај тоа, исто така, може да учествуваат Албанија, Босна и Херцеговина, Поранешна Југословенска Република Македонија, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Србија и Турција.

  eTвининг Плус вклучува шест земји од европското соседство - Ерменија, Азербејџан, Грузија, Молдавија и Украина, кои се дел од Источното партнерство и Тунис, Јордан и Либан кој е дел од Евро-медитеранското партнерство (ЕУРОМЕД).

 • Техничка

 • Си ја заборавив лозинката. Што треба да направам?

  Кликнете на "Заборавена лозинка?" Во полето за најава на почетната страница на порталот. Вметнете ја адресата за е-пошта што ја користевте за регистрација и притиснете "поднеси". Потоа ќе ги добиете вашите податоци за најава и нова лозинка.

 • Еден од моите ученици ја има заборавено лозинката на Твинспејсот. Како да ја добијам назад оваа информација?

  Најдете го името на ученикот во делот на членови на Твинспејс и кликнете на "Ресетирај лозинка".

  СОВЕТ: Кога ќе ги поканите вашите ученици во Tвинспејс, чувајте посебна датотека со корисничките имиња и лозинки.

 • Се обидовме да ги смениме податоците на контакт лицето на нашиот профил. Сега, ниту стариот ниту новиот контакт не можат да се најават. Што да правиме?

  Можете да ги добиете податоците за логирање со кликнување на "Ја заборавивте лозинката" во полето за најава. Следете ја истата постапка како кога сте ја заборавиле вашата лозинка.

 • Повеќе не работам во моето училиште. Како да се отстранам од порталот?

  Ако веќе не работите во училиштето, можете да се отстраните од листата со логирање во eTwinning Live, кликнете на иконата на профилот ➜ измени ја мојата сметка ➜ приватност ➜ безбедност ➜ деактивирај профил.

 • Го сменив училиштето и сакам да го префрлам мојот профил во моето ново училиште.

  Го сменив училиштето и сакам да го префрлам мојот профил во новото училиште. 24 Ако сте го смениле училиштето, прво морате да го деактивирате вашето училиште преку вашиот профилот, а потоа да креирате нова училишна врска преку eTwinning Live со кликнување на "Додај училиште".

 • Што нуди етвининг апликацијата?

  Мобилната еТвининг апликација е лансирана во октомври 2017 година, достапна е на еТвининг корисниците и се фокусира на известувања и активности поврзани со eTwinning Live. Особено:

  -објави на корисници и внатрешни пораки
  - покана за проекти, групи и контакти
  - Настани

  Корисниците исто така можат да ја користат апликацијата за да извршат некои основни дејства како што се одговарање на порака или прифаќање на барање за контакт, покана за проект или група.
  еТвининг аликацијата е беспрекорно поврзана со мобилната верзија на eTwinning Live и е достапна на сите eTвининг јазици.

  Апликацијата може да се користи и на мобилни и на таблет уреди. Може да се преземе од продавниците на App или Google Play. Забележете дека за да ја стартувате апликацијата со полн капацитет, се препорачува вашиот уред да има верзија на својот оперативен систем:

  - Aндроид 4.4.0 или понов
  - iOS 10.3 или понов