Известување колаче

За да може еТвининг платформата да работи правилно, понекогаш ставаме мали датотеки со податоци на вашиот уред. Колаче е мала текстуална датотека на веб страната на вашиот компјутер или мобилен уред кога ја посетувате страницата. Тоа им овозможува на веб-сајтот да се сети на вашите акции и параметри (како што е вашето најавување), па не мора да ги ставате повторно кога се враќате на страницата.

Како ги користиме колачињата?

На еТвининг платформата користиме многу ограничен број на колачиња за да ги задржи корисничкте преференции. Овие колачиња помагаат да се подобри корисничкото искуство преку обезбедување на персонализирана услуга,без да ве прашуваме секој пат.

Ако дадете согласност преку табот за колачиња, уште еден сет на колачиња е инсталиран за да се води веб-анализа. Во сите случаи, информациите собрани преку колачиња, вклучувајќи ги и IP адресите на корисниците, се секогаш анонимни.

Во еТвининг ги користиме и “first party” колачиња (прва страна на колачиња - ова значи дека потекнуваат од еТвининг и сите информации поврзани со нив се предадени и се зачувани во еТвининг– и “third party” ( трета страна колачиња)(само за веб аналитичари и за YouTube, доколку корисниците комуницираат со видео снимки).

"first party"колачињата се строго неопходни за еТвининг платформата да ја обезбеди услугата што корисникот ја бара експлицитно кога се пријавува ( на пример во eTwinning Live, TwinSpace или други ограничени делови).

За повеќе информации за колачиња од трети страна, ве молиме погледнете го пасосот на“YouTube видеа” и ‘Веб аналитики

По детални информации за типот на колачиња кои ги користиме можат да се најдат на следнат таблеа:

Име Тип Цел

JSESSIONID

Прва страна колачиња JSESSIONID е платформа за колачиња што се користи на веб-платформи Јава. Ова колаче се користи од страна на веб серверот за да одржи анонимна или автентизирана корисничка сесија за време на посетата на веб-страницата. Ова колаче автоматски се отстранува кога корисникот го затвора пребарувачот.
utma Гугл аналитика

Помага при идентифијација на едиствени посетители.

utmz

Гугл аналитика
 

Се користи за пресметување на сообраќајни драјвери, на пр. сообраќај на пребарувачи, рекламни кампањи и навигација во рамките на страницата.

utmb

Гугл аналитика
 

Се користи за воспоставување и продолжување на корисничка сесија со вашиот сајт.

utmc

Гугл аналитика
 

Го следи бројот на посетели на страницата кој се однесува на колачето, кога била нивната прва и послеедна посета.

YouTube Videos

Некои страници на платформата прикажуваат вметнати видеа на YouTube, за коишто го користиме режимот за подобрување на приватноста. Во овој случај, YouTube нема да инсталира колачиња кога ќе ги посетите овие страници на нашиот сајт.

Веб аналитика

Како што веќе спомнавме,еТвининг платформат акористи Гугла аналитика за веб анализи. Гугла аналитика е алатка која користи колачиња за да ја следи интеракцијата на посетителот помагајќи му на сопственикот на веб сајтот како посетителите го користат нивниот веб сајт. Доколку дадете  согласност да се инсталираат колачиња поврзани со Гугл аналитика, таа собира информации без да се идентификува лично користникот.

Корисниците секогаш можат да се откажат од Гугл Аналитиката а тоа да не влијае на начинот на кој го посетувате нашиот сајт - за повеќе информации за исклучување од следење на Гугл Аналитиката на сите веб-сајтови што ги користите, посетете ја ова Гугл страница.

Како да се контролираат колачињата? 

Колачињата можете да ги контролирате/или да  ги избришете по желба– за детални информации погледнете на aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња кои се веќе на вашиот компјутер и можете да ги наместите повеќето пребарувачи за да ги спречите да бидат поставени . Ако го направите ова, можда ќе морате рачно да прилагодите некои поставки секој пат кога го посетувате сајтот, а некои услуги и функционалности нема да работат.

  • Прватност на податоци